top of page

Overprikkeld brein bij kinderen

Help kinderen tot leren te komen door in te zetten op ontprikkeling

 • Voel je de behoefte om meer effectieve strategieën te leren om een prikkelarme leeromgeving te creëren die overprikkeling bij kinderen minimaliseert?

 • Merk je dat overprikkelde kinderen moeite hebben met het ontwikkelen van hun executieve functies, zoals concentratie?

 • Kan je wel wat hulp gebruiken bij het herkennen van de signalen die overprikkelde kinderen geven? Jij ervaart het misschien als storend gedrag maar er zit dus meer achter.

Deze interactieve en creatieve workshop, is gericht op (onderwijs) professionals die geïnteresseerd zijn in het herkennen en voorkomen van overprikkeling bij kinderen. Ik bespreek de impact van overprikkeling op de ontwikkeling én de executieve functies van een kind. Door overprikkeling kunnen deze essentiële cognitieve vaardigheden worden verstoord, waardoor het voor een kind moeilijker wordt om te concentreren, informatie te verwerken en effectief te reageren op verschillende situaties. Overprikkeling bemoeilijkt het leerproces.

 

Tijdens deze 90 minuten durende online workshop - live gegeven - staat praktische toepasbaarheid en een rijke beleving centraal, met onder meer als leidraad het inspirerende boek "Mijn Fantastische Elastische Brein".

We gaan samen op ontdekkingsreis gaan door de wereld van overprikkeling bij kinderen. Je leert de subtiele signalen herkennen die wijzen op overprikkeling en praktische strategieën verkennen om dit te voorkomen. Met behulp van interactieve oefeningen, casestudies en creatieve activiteiten verwerf je een dieper inzicht in de behoeften van overprikkelde kinderbreinen en hoe jij als (onderwijs) professional een ondersteunende omgeving kunt creëren.

Van overprikkeling tot ontwikkeling

We gaan onderzoeken of er een directe link is tussen overprikkeling, executieve functies en het vermogen van een kind om te leren. En spoiler alert: die is er 😉.

  Een overprikkeld kind kan zich moeilijker concentreren, informatie vasthouden en nieuwe concepten begrijpen, wat het leren ernstig kan belemmeren. Door te begrijpen hoe overprikkeling de executieve functies beïnvloedt, ga je als professional effectiever strategieën ontwikkelen om het leren en ontwikkelen van kinderen te ondersteunen.

Tijdens de workshop hanteer ik een dynamische en creatieve benadering om de relatie tussen overprikkeling, executieve functies en leren te verkennen. Ik leg ook een verdere link naar de beelddenkers en hoe deze vastlopen, overprikkeld geraken binnen het huidige onderwijssysteem.

Aan de hand van onder meer verhalen en creatieve werkvormen breng ik, en nadien jij naar de kinderen toe, de complexe concepten van overprikkeling en executieve functies over. Door middel van verhalen kunnen de kinderen zich identificeren met de personages en situaties, waardoor ze dieper begrip en inzicht krijgen in de onderliggende principes en hoe ze deze kunnen toepassen in de praktijk.

We zullen praktische/creatieve oefeningen en activiteiten doen jou als deelnemer actief betrekken bij het leerproces. Door actief deel te nemen aan deze activiteiten, verbreed je jouw begrip en ontwikkel je zelf ook nog een aantal (nieuwe) vaardigheden die je direct kunt toepassen in je werk met kinderen.

Door deze creatieve en interactieve benaderingen te combineren, kun je als deelnemer een dieper begrip ontwikkelen van hoe overprikkeling de executieve functies beïnvloedt en wat je kunt doen om effectieve strategieën te ontwikkelen om het leren van kinderen te ondersteunen.

Praktische informatie

 • Online cursus
  De online cursus van deze biedt jou: ➡️ Meer dan 70 videolessen die een breed spectrum van faalangst belichten, van de psychologische wortels tot praktische toepassingen. De videolessen zijn goed voor een equivalent van 2 opleidingsdagen (gerekend van 10u tot 17u). ➡️ Technieken en (creatieve) methoden die kinderen en jongeren helpen om faalangst te overwinnen en hun zelfvertrouwen op te bouwen. ➡️ Een preventief luik dat inzicht biedt in het voorkomen van faalangst en het bevorderen van veerkracht. ➡️ Een exclusief werkboek boordevol checklists, werkbladen en oefeningen om kinderen en jongeren te helpen hun faalangstmonster te overwinnen. ​ Deze online cursus is ontworpen om je niet alleen kennis te bieden, maar ook om je te onderdompelen in praktische toepassingen. Je behoudt levenslang toegang tot het online gedeelte van deze training.
 • Digitaal werkboek
  Duik dieper in het hart van het faalangstmonster met een inspirerend verhaal van Wendy Janssens, auteur van de 'Verhalen voor gevoelige oortjes'. Dit werkboek zal je begeleiden terwijl je de lessen in de training integreert in je reis als Faalangst Warrior. Je vindt de nodige Kijkwijzers (checklisten) werkbladen, stappenplannen enz. terug in het werkboek. Dankzij het werkboek kan je met het kind meteen aan de slag om het faalangstmonster te verslaan. Er werd bewust gekozen om het werkboek digitaal te maken zodat je ten allen tijde zelf de documenten kunt printen die je nodig hebt.
 • Faalangst Warrior Assembly
  De Warrior Assembly, onze verbindende online gemeenschap op Facebook, is die veilige haven waar je je ervaringen, vragen en successen kunt delen. Hier kun je: * Verbinding maken met gelijkgestemden: Ontmoet anderen die zich inzetten om faalangst te overwinnen en zelfvertrouwen te cultiveren. Deel verhalen, ideeën en steun elkaar op je reis. * Kennis en inzichten delen: Van tips en technieken tot persoonlijke doorbraken, de Warrior Assembly is de plek om je kennis te delen en anderen te inspireren. * Inspiratie en motivatie vinden: Soms is een woord van aanmoediging alles wat je nodig hebt om door te gaan. De Warrior Assembly is een bron van inspiratie en motivatie.
 • Coach Calls (intervisie)
  Als deelnemer aan de Faalangst warrior training krijg je de kans om deel te nemen aan online coach calls. Tijdens deze interactieve sessies staat jouw docente klaar om al je vragen te beantwoorden en casussen te bespreken. Of je nu behoefte hebt aan specifiek advies, feedback op een situatie in je klas/praktijk of gewoon wilt sparren met gelijkgestemde professionals, de coach calls bieden een veilige ruimte waarin je kunt leren, groeien en je zelfvertrouwen kunt versterken in het omgaan met faalangst bij kinderen en jongeren. Heb je de opleiding afgerond, ook dan kan je nog steeds deelnemen aan de online coach calls. De coach calls zijn geen verplichting. Je kan vrij inlopen.
 • Opleidingsdag
  Hoewel online leren geweldig is, zijn er aspecten van interactie, praktijkoefeningen en real-time feedback die alleen mogelijk zijn in een live setting. Je docent(e) zal je begeleiden bij het integreren van theoretische kennis in praktische toepassingen. Je zult leren door te doen, te observeren en directe terugkoppeling te krijgen, waardoor je zelfverzekerd en competent wordt in het omgaan met faalangst in de echte wereld. Na deze dag ben je uitgerust met een arsenaal aan methodieken en technieken die speciaal zijn ontworpen om het faalangstmonster te overwinnen en het zelfvertrouwen van kinderen en jongeren te vergroten. Deze live dag zal je inspireren, empoweren en je de tools geven om effectieve veranderingen te bewerkstelligen in je (klas) praktijk. Als (onderwijs) professional kun je een keuze maken tussen 2 opleidingsdagen: eentje voor mensen uit het onderwijs, de andere voor therapeuten/coaches. 1 dag opleiding is inbegrepen bij de Faalangst Warrior Training maar indien je dat wenst mag je ze allebei volgen. Dan betaal je de tweede dag opleiding extra 197€ incl BTW).

Onze Overprikkeld brein Wizard

bottom of page